Ingrediencie na fit moravského vrabca a špenát

Mäso

  • 1 kg chudé bravčové plece
  • 1 ks cibuľa (70 g)
  • 5 strúčikov cesnaku (15 g)
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička korenia
  • 150 ml vody (na pečenie v rúre 250 ml)
  • 20 g celozrnná ražná múka

Špenát

  • ½ ks cibuľa (30 g)
  • 3 ml repkového oleja
  • 900 g mrazeného špenátu (ideálne pretlak)
  • 5 strúčikov cesnaku (15 g)
  • 300 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 40 g celozrnná špaldová múka
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička korenia
  • 2 ks vajcia M (100 g)
Fitness bravčové výpečky so špenátom - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť fit moravského vrabca

  1. Špenát nechaj vopred povoliť v izbovej teplote.
  2. Mäso dobre očisti od všetkého tuku, umy a nakrájaj na kocky.
  3. Cibuli ošúpej a nakrájaj nadrobno. Cesnak olúpaj a prelisuj.
  4. Ak nemáš pomalý hrniec, prečítaj si, prečo ho používam.
  5. Verzia v pomalom hrnci – Do hrnca daj cibuľu, cesnak, mäso, soľ, korenie a rascu. Dobre premiešaj a zalej vodou. Var 4 hodiny na stupeň Low. Po dovarení sceď vzniknutý výpok do malého kastrólika. Časť odober, vmiešaj do nej múku, poriadne rozmiešaj a vlej ju do vriaceho výpeku za stáleho miešania, kým výpok nezhustne. Potom ešte prevar 5 – 10 minút. Ak šťavu nepotrebuješ, zahustenie môžeš vypustiť a mäso jesť bez šťavy.
  6. Verzia v rúre – Rozohrej rúru na 180 °C. Zmiešaj mäso, soľ, korenie, rascu a cesnak. Vytri plechový pekáč alebo remosku repkovým olejom, na dno daj cibuľu a vlož mäso. Podlejte 250 ml vody a pečte 90 – 120 minút na 180 °C. Priebežne premiešaj a keby sa mäso veľmi pripaľovalo, prilej ďalšiu vodu. Akonáhle je mäso hotové, vytiahni ho, premiestni pekáč na platňu, nechaj vyvariť vodu, zapraš múkou a orestuj dozlatista. Potom zalej cca 200 ml vody, dobre premiešaj a var na miernom ohni cca 20 minút, kým nebude mať šťava požadovanú hustotu, občas premiešaj. Pokiaľ šťavu nepotrebuješ, môžeš dokončenie na platni vynechať.
  7. Pre čo najmenej tuku v mäse odporúčam vynechať kroky s výpekom a mäso dať vrátane vzniknutej šťavy cez noc do chladničky. Stuhnutý tuk potom zozbieraj lyžicou a vyhoď.
  8. Medzitým priprav špenát. Odporúčam pretlak, ale na fotke som použila listový, pretože pretlak nemali. Listový sa však dobre nespojí, ale pomohla som si rozmixovaním pomocou tyčového mixéra.
  9. Cibuli ošúpej a nakrájaj najemno. Cesnak olúpaj a prelisuj.
  10. Na troške oleja orestuj cibuľu a pridaj špenát, soľ, korenie a dobre zahrej. Prilejte 250 ml mlieka a dobre premiešajte. Ak je špenát veľmi riedky, rozmiešaj vo zvyšku mlieka múku a za stáleho miešania ju vlej do špenátu a prevar. Potom vmiešaj prelisovaný cesnak a podľa chuti dosol a dopepri. Na záver vmiešaj rozmiešané vajcia a ešte 2 – 3 minúty povar. Špenát je planý a je potrebné ho dobre ochutiť, takže sa s tým musíš chvíľu hrať, než trafíš správnu chuť. To isté platí o konzistencii. Pokiaľ špenát nezahustíš múkou, je možné, že z neho bude na tanieri vytekať voda.
  11. Podávaj s fitness zemiakovou knedľou.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Fitness špenát - zdravý recept Bajola